ALART QUARTET INTERPRETA CASALS I GUINOVART A SABADELL I A BARCELONA

Els dies 25 i 26 de febrer, Alart Quartet interpretaran el Quartet en mi de Pau Casals i el Quartet “Kepler” d’Albert Guinovart a l’Espai Unimm de Sabadell i a l’Ateneu Barcelonès

Serà el segon concert del cicle Alartdecambra que l’Alart Quartet (Josep Colomé, Josep Ma Ferrando, Miquel Córdoba, Josep Trescolí) presenta a l’Espai Unimm de Sabadell el pròxim dilluns 25 de febrer a les 20.30 hores, i que repeteix programa l’endemà a la temporada de Residències a l’Ateneu Barcelonès a les 19.30 hores.
En aquesta ocasió, el programa que Alart Quartet ha escollit inclou l’Oración al torero de Joaquín Turina, el Quartet en mi de Pau Casals i el Quartet “Kepler” d’Albert Guinovart.
La interpretació d’aquest únic quartet de corda de Pau Casals (1876-1973) és tot un aconteixement, perquè fa 120 anys que no s’ha tornat a tocar en públic i l’Alart Quartet és l’únic que l’ha enregistrat en CD. Casals el va compondre per a la Reina Maria Cristina el 1893 amb un estil clàssic i havia quedat entre els seus manuscrits. Actualment, s’està treballant en la seva edició, que estarà inclosa en la publicació de la integral de la seva obra.
En el cas del quartet de corda compost pel pianista i compositor Albert Guinovart (1962), cal destacar el fet que agafa el nom de l’astrònom medieval Johannes Kepler i que és una obra atípica d’aquest compositor, l’única que ha escrit fins ara per a aquesta formació de cambra i en la que destaquen grans melodies amb moments experimentals plens de misteri.
Les entrades per a aquests dos pròxims concerts de l’Alart Quartet es poden adquirir a la taquilla de l’Espai Unimm i de l’Ateneu Barcelonès i també per internet als portals www.letsbonus.com i www.atrapalo.com.

PRÒXIMS CONCERTS – ALART DE CAMBRA
Dilluns, 25 de febrer a les 20.30 hores – Espai Unnim de Sabadell (Carrer d’en Font, 25 – Sabadell)
Dimarts, 26 de febrer a les 19.30 hores – Ateneu Barcelonès (Canuda, 6)
Per a més informació i imatges:

Alart Quartet, Cambra valuosa

Núria Maynou. Barcelona.  / 5.12.2012

Quatre homes de negre busquen Beethoven. Una sala expectant i silenciosa va gaudir dimarts passat d’Alart Quartet, instrumentistes de corda que dialoguen amb bella facilitat. Així va començar la residència de l’Alart Quartet, una de les formacions del cicle Residents 2012-2013 a l’Ateneu Barcelonès.

Alart Quartet

Da capo. Abans que apareguin els músics, el director artístic del cicle, Bernat Dedéu, va introduir el grup i el repertori. Després entraren Josep Colomé, Josep Maria Ferrando, Miquel Córdoba i Josep Trescolí, tots ells vestits d’Armand Basi i amb instruments en mà. Començà a sonar el 1er Quatuor à cordes de Gaspar Cassadó (1897-1966).

Allegro. La peça implica un diàleg constant que implica la concentració dels qui la toquen i dels qui l’escolten. Els Alart coneixen bé la partitura i van saber lluir l’obra, que presenta exigències d’alt nivell i sensibilitat musical. Si bé les veus van estar sempre al seu lloc, la peça millorava moviment rere moviment tot desempallegant-se dels, suposem, mínims nervis inicials dels quatre músics. El públic ja seia relaxat, atent i satisfet -segurament impressionat-, quan van emprendre el Quartet núm. 5 op. 76 de Franz Joseph Haydn (1732-1809).

Adagio. Haydn és meravellós alhora que tremendament delicat. Els Alart tornaren a seure cara a cara amb un faristol que fa respecte a qualsevol quartet. Les primeres notes de l’obra començaren a sonar amb extrema naturalitat i bellesa. Els arcs sonors però elegants del primer violí duien el quartet a bon port. L’obra exigia aguts destacats i salts complicats, difícils de perfeccionar, però excel·lentment defensats pel quartet. La seguretat exterior del violoncel va ser un valor afegit.

Presto. Després d’una petita pausa, tancava el concert Streichquartett a-moll op.13, de Felix Bartholdy Mendelssohn. És innegable, també, l’extrema bellesa d’aquesta obra que culminava amb aquest concert, en què els tres compositors admiradors de Beethoven s’hi emmirallen. El quartet de Mendelssohn, una de les obres mestres del repertori cambrístic va ser el clímax de la interpretació dels Alart. Van elevar-ne tots quatre moviments, amb especial encant a l’Intermezzo.

Fine. El públic, melòman i sensible per apreciar tal concert, va quedar astorat i agraït. Alart Quartet tenen la gràcia del diàleg, la bona entesa entre violins, cello i viola. No només es miren i s’expressen sense trepitjar-se, la qual cosa és bàsica per a un quartet, sinó que tenen la qualitat de la discreció, una discreció no exempta de reeixir ni de lluir. Els seus instruments, cap d’ells d’exagerat so envellutat o estridències, compaginen amb èxit. El so mesurat, capaç de les dinàmiques més diverses i dels acompanyaments més plausibles, sap fer que la seva música esdevingui realment alliberadora.

Text extret de la web http://www.nuvol.com/critica/alart-quartet-cambra-valuosa/

Núria Maynou

@airunmg

AlartQ-Concert 1 -Buscant Beethoven…

3/12/2012 Sala Unnim de Sabadell a les 20:30h

4/12/2012 Sala Oriol Bohigas, Ateneu Barcelonès , 19h30


BUSCANT BEETHOVEN…

Fèlix Mendelssohn va escriure el Quartet de corda op.13 el 1827, als divuit anys, desprésde saber la notícia de la mort de Beethoven. “Es is war?” (“És veritat?”) es preguntava Mendelssohn amb profunda tristesa. Aquesta pregunta desesperada li va inspirar un liedque porta per títol “Frage” (“Pregunta”) i amb el tema d’aquesta cançó va compondreaquest quartet, una de les obres mestres del repertori de cambra i que Alart Quartet lainterpreta des dels inicis com la seva música fundacional.Gaspar Cassadó es va donar a conèixer a Itàlia i a Alemanya durant els anys vint i trentadel segle XX acompanyat de la pianista Giulietta von Mendelssohn, de la família delcompositor esmentat. La influència d’aquesta pianista i del seu entorn, entre Florènciai Berlin, va marcar la carrera encara jove de Cassadó. Aquest primer quartet de cordadels tres que va escriure, i que és l’únic que està editat, el va compondre el 1931, quan estava de gira per Europa i interpretava per primera vegada a Berlín la seva versió del’Arpeggione de Schubert dirigit per Furtwängler. En aquest context europeu, el rastre deBeethoven era omnipresent en la formació espiritual de qualsevol músic i Cassadó ho demostra emmirallant-se en els seus quartets utilitzant de la mateixa manera els temes populars de la seva terra i elevant-los a la gran forma clàssica de la música de cambra.
Trobem Beethoven el 1792, quan tenia vint-i-dos anys i va començar els seus estudis ambHaydn. Per a ell, Haydn va representar el gran Mestre de la construcció musical, sobretoten el tractament del quartet de corda, del que es considera el pare del gènere. Entrequartetistes, aquesta obra de Haydn amb què s’inicia el concert d’avui és conegut com “elquartet del cementiri” perquè en el largo del segon moviment hi ha sis sostinguts (“kreutz”/creu en alemany) a l’armadura de la partitura. Una tonalitat en fa # Major que el converteixen un dels més originals entre els més de cent que Haydn va compondre.
www.alartquartet.com

ALART QUARTET ARRENCA TEMPORADA A SABADELL I BARCELONA

El 3 i 4 de desembre aquest quartet de corda català presenta dos cicles de concerts, a l’Espai Unnim de Sabadell i a l’Ateneu Barcelonès. 

El pròxim dilluns 3 de desembre, Alart Quartet presenta la seva primera temporada de concerts a l’Auditori Unnim de Sabadell amb quatre programes diferents. L’endemà, dimarts 4 de desembre, tocaran a l’Ateneu Barcelonès com a formació resident amb un cicle de cinc actuacions durant aquesta temporada. 

El programa escollit per a aquests dos primers concerts tant a Sabadell com a Barcelona és el Quartet op.76 núm.5 de Joseph Haydn, el Quartet núm.1 de Gaspar Cassadó i el Quartet op.13 de Fèlix Mendelssohn.
-Alart Quartet és una formació creada el 2005 per quatre músics del nostre país amb una sòlida trajectòria artística: Josep Colomé, violí, Josep Ma. Ferrando, violí, Miquel Córdoba, viola, i Josep Trescolí, violoncel. Han volgut impulsar un grup amb caràcter propi que interpreti els grans quartets clàssics, com Haydn, Mendelssohn o Beethoven, juntament amb els compostos pels autors catalans com Cassadó, Casals o Guinovart. 

En aquestes dues temporades paral·leles que presenten a partir d’aquest desembre a Sabadell i a Barcelona, Alart Quartet protagonitzarà quatre concerts a la capital del Vallès Occidental i cinc més a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès amb obres de Britten, Beethoven, Cage, Xostakòvitx, Bach, Casals, Schumann, Guinovart, Turina, i també un concert extraordinari per Setmana Santa amb Les 7 últimes paraules de Crist de Haydn.